Dobozy Borbála csembalóművész honlapja

Életrajz

DOBOZY   Borbála felsőfokú
csembalótanulmányait  Zuzana
Ruzicková vezetésével  a pozsonyi
Zeneművészeti Főiskolán kezdte,
majd a prágai Zeneakadémián
folytatta nála, ahol kitüntetéssel
diplomázott. A következő években
a historikus előadói gyakorlatot
tanulmányozta: először  a 
salzburgi Mozarteumban Liselotte
Brändle, Nikolaus Harnoncourt és
Johann Sonnleitner irányításával.
Itt szerezte meg második diplomáját, ugyancsak kitüntetéssel. Ezután még egy évig tanult a zürichi Zeneakadémián Johann Sonnleitner tanítványaként.

Pályájának meghatározó eseménye volt, hogy 1983-ban díjat nyert a belgiumi Brugge-ben rendezett rangos nemzetközi csembalóversenyen, amelyre 2001-ben zsűritagként térhetett vissza.

Kurzusokat tartott Magyarországon, Norvégiában, Belorussziában, Szerbiában. 2004 óta a franciaországi Thoiryban évente megrendezésre kerülő „Brillamment baroque” régizenei kurzus tanára.

A legnevesebb fesztiválokon szerepel, mint  például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Bergeni Fesztivál, vagy a  Concentus Moraviae. Dobozy Borbála művészi tevékenysége középpontjában Johann Sebastian Bach életműve áll, de repertoárja szinte az egész csembalóirodalmat felöleli, beleértve a 20. századi és a kortárs zenét is. Több magyar zeneszerző – Arányi-Aschner György, Balázs Árpád és Hidas Frigyes – komponált már számára műveket.  Európa legtöbb országában és az USA-ban koncertezett, rádió-, TV- és lemezfelvételeket készített. Gottlieb Muffat műveit tartalmazó albuma (Componimenti musicali per il cembalo) 1992-ben elnyerte a Hamburgi Német Lemezkritikusok Díját.

A Magyar Bach Társaság alapító tagja és Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A  Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

Liszt-díjat kapott 2011-ben.

Dobozy Borbála honlapja ®

borbaladobozy@gmail.com

Minden jog fenntartva

Webmaster: www.ntimar.hu